< Zpět na stránku novin
foto: T. Drápalová

Host z TV Prima

V říjnu studenti 3. ročníků přivítali vzácného hosta ze zpravodajství TV Prima Jakuba Veinlicha.

Jakub vystudoval Mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě v Praze. Jeho začátky jsou spojeny s rádiem Impuls. Ne vždy pracoval jako reportér zpráv, ale také byl tiskovým mluvčím Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky. V současnosti působí na Primě.

Vyhrazený čas pro přednášku Jakub doslova nabil informacemi. Čím se jeho práce liší od ostatních? Je jiná, není stereotypní, často velmi stresující, nikdy nekončí, stále se něco děje a on to musí sledovat. Reportéři jsou ve službě neustále. Pouze jednou za tři týdny si mohou dopřát týden volna, ale jak nám Kuba řekl, nikdy neměl celý týden volno, vždy do toho přišlo něco, co se muselo natočit a odvysílat.

Jaký je jeho běžný den? V půl desáté dopoledne, kdy je porada, musí jako každý správný reportér už mít rozmyšleno, co bude točit. Pak jede obstarávat materiál pro večerní zprávy. V týmu jsou dva, kameraman a Jakub. Většinu dne tráví v terénu, v poslanecké sněmovně, u úřadu vlády nebo na Hradě. Natočenou a sestřihanou reportáž odevzdá editorovi, jenž ji schválí. Ne vždy je to jednoduché, materiál se často upravuje doslova minutu před hlavní zpravodajskou relací. Moderátoři musí přečíst vždy jen to, co jim reportéři napíší. Nemohou si upravit ani slovo, aby nedošlo ke změně celého obsahu. Celodenní snaha trvá pak v televizi pouze 1 minutu a 40 sekund. Při odchodu domů už ví, co bude točit zítra.

Zeptali jsme se ho, na kterou osobnost, s níž se setkal, vzpomíná nejraději. „Profesně pro mě byl hodně silný pohřeb Václava Havla. Dále podpis odzbrojovací smlouvy Start 2, kdy ji v Praze signovali prezidenti Medvěděv a Obama. Nevšedním zážitkem byl projev prezidenta Obamy na Hradčanském náměstí."

Jakou roli hrají v televizním zpravodajství korektoři? „Máme dva korektory, dámu v letech a mladého kluka. Je legrace sledovat, jak se v některých případech nemohou dohodnout. Ve svém výkladu má každý svou pravdu. Obecně i některá vyjádření jsou dvojznačná. My se dvojznačnosti musíme vyhýbat. Také musíme psát tak, aby reportáže vždy dávaly smysl, i když mohou být některé pasáže odstraněny."

Doporučujeme: